123dier.nl

Mijn kat plast of sproeit in huis, wat nu?

Er zijn tal van redenen waardoor jouw kat ineens in huis gaat plassen of sproeien. Dit kan een medische oorzaak hebben, maar het kan ook een gedragsprobleem zijn. In dit artikel behandelen we de praktische zaken omtrent dit vervelende probleem en geven we je 10 handige tips wat je er als dierenliefhebber aan kunt doen. Want we weten allemaal dat je katje wegdoen, natuurlijk geen optie is.

Waarom plast of sproeit mijn kat in huis?

Zowel katers als poezen kunnen in huis gaan plassen, ook als ze gesteriliseerd zijn. Het is een fabel dat enkel ongecastreerde katers in huis plassen, want ook poezen kunnen plassen of sproeien in huis. Wel komt dit gedrag vaker voor bij ongecastreerde katers en niet gesteriliseerde poezen. Indien jouw kater of poes nog niet geholpen is, kan dit de oplossing zijn van het probleem.

Voordat we verder gaan op de mogelijke oorzaken, bekijken we eerst wat het verschil is tussen plassen en sproeien bij een kat. Het is erg belangrijk om er achter te komen of jouw kat plast, of sproeit in huis.

Wat is het verschil tussen plassen en sproeien?

Om te herkennen of je kat plast of sproeit, dien je te letten op de houding van je kat. Staat jouw kat met zijn staart omhoog en maakt de staart een trillende beweging, dan is het sproeien. Tijdens het sproeien produceert de kat meestal een harde straal urine, die recht naar achteren (of zelfs omhoog) wordt gespoten.

Wij kunnen uit eigen ervaring vertellen, dat onze kater het presteert om op de vreemdste plekken te sproeien. Bijvoorbeeld tegen de muur vanaf de bank, op het kookpit en zelfs in zijn eigen waterbak. Sproeien is meestal doelgericht. Bijvoorbeeld ter afbakening van een territorium of vanwege een bepaalde geur. Onze sproeiende kater houdt absoluut niet van bezoek en sproeit het liefste op voorwerpen van onze gasten of op de stoel waar de visite heeft gezeten.

Plassen doet een kat meestal hurkend of zittend. Indien je urine vindt op de grond, het bed of naast de kattenbak, dan is de kans groot dat het plas is. Soms kun je het verschil ook ruiken. De urine van een kat die sproeit, ruikt over het algemeen sterker. Zowel sproeien als plassen, zorgt overigens voor een sterke geur. Kattenurine heeft nu eenmaal een geur die veel indringender is, dan urine van mensen of honden. Kattenurine ruikt zo sterk, omdat ze een erg geconcentreerde urine hebben.

Kortom, het verschil tussen plassen en sproeien is als volgt:
Plassen: een zittende of hurkende beweging, waarbij de kat naar onderen plast
Sproeien: meestal staand met de staart omhoog, met een harde straal urine naar achteren

Oorzaken van plassen en sproeien in huis?

Voordat we naar de oorzaken kijken waarom een kat in huis plast, is het belangrijk om erachter te komen welk gedrag jouw kat vertoont. Stel jezelf de volgende vraag: Plast of sproeit mijn kater, of poes, in huis? Heb je geconstateerd dat jouw katje plast vanuit een hurkende of zittende houding buiten de kattenbak, dan is het erg belangrijk om een afspraak te maken met de dierenarts. Plassen in huis kan tal van oorzaken hebben, waaronder medische oorzaken en gedragsproblemen. Een dierenarts kan erachter komen of het plassen in huis een medische oorzaak heeft, zoals bijvoorbeeld: kristallen in de urine, een blaasontsteking of een probleem met de nieren.

Als je hebt vastgesteld dat jouw kat sproeit in huis en niet plast, dan komt dit veelal voort uit een gedragsprobleem. Echter is het ook in dit geval belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts, om een medische oorzaak uit te sluiten.

Urine opvangen en laten onderzoeken; een methode die ook geschikt is voor schuwe katten

Bij problemen met plassen of sproeien in huis, zal jouw dierenarts vaak adviseren om de urine te laten onderzoeken. Je dient hiervoor urine van de kat op te vangen in een schoon bekertje. Bij tamme katten is dit vaak geen probleem, maar bij schuwe of bange katten kan dit nogal een uitdaging zijn.

Gelukkig is er een manier om urine op te vangen, zonder onnodige stress. Het opvangen van urine gaat namelijk erg makkelijk met behulp van plastic korrels en een schone kattenbak.

Het opvangen van urine doe je als volgt:

  • Zorg dat de kattenbak schoon is en spoel deze goed uit. Zorg dat deze ook geen resten meer bevat van schoonmaakmiddelen en helemaal leeg is
  • Doe de plastic korrels in de kattenbak, deze geven jouw katje het gevoel van kattengrind
  • Zodra jouw katje op de bak is geweest, gebruik je de pipet om de urine op te nemen en doe je dit in een (schoon) plastic bakje of bekertje.
  • Als je meerdere katten hebt, zorg er dan voor dat je zeker weet dat je de plas van de juiste kat opvangt. Wellicht dat je de anderen even apart kunt zetten of je het stel goed in de gaten houdt

Als je kat helemaal niet op de kattenbak gaat, is het verstandig om hem/haar een tijdje op te sluiten en te voorzien van extra vocht. Denk aan: het water van gekookte koolvis of kattenmelk. Om je kat tijdelijk op te sluiten, kun je gebruik maken van een hondenbench. Plaats hierin de kattenbak met plastic korrels, en extra vocht. Als het je echt niet lukt om zelf urine op te vangen, kun je dit ook bij de dierenarts laten doen. De kat wordt dan ook opgesloten in een bench en krijgt een middel ingespoten om te plassen. Hou er wel rekening mee, dat dit veelal voor jouw katje nog veel meer stress oplevert, dan een tijdelijke opsluiting in de eigen woning. Het is vervelend om jouw katje in een bench (of kamer) op te sluiten, maar je doet het tenslotte voor de gezondheid van je lieveling.

Tip: Bel van tevoren even met jouw dierenarts, wanneer je de urine mag komen brengen. Veelal dien je deze te brengen vóór een bepaalde tijd, aangezien deze maar een beperkte periode houdbaar is voor onderzoek. Het zou zonde zijn als je met veel moeite de urine van jouw katje hebt kunnen opvangen en er vervolgens achter komt dat al deze moeite voor niets is geweest. Jouw dierenarts zal de urine opsturen naar het laboratorium of zelf onderzoeken. De uitslag ontvang je ofwel direct of binnen een aantal dagen. Dit verschilt per dierenarts en of de urine wel/niet wordt opgestuurd.

Als je een medische oorzaak hebt kunnen uitsluiten, zal het plassen of sproeien in huis voortkomen uit een gedragsprobleem. Het is belangrijk om de kat niet te straffen voor dit gedrag. Dit werkt altijd averechts, zeker als je de kat te laat corrigeert. De kat met de neus door de eigen urine halen, zorgt er alleen maar voordat jullie band verslechtert en zal het probleem niet oplossen. Wat je wel kunt doen om het plassen of sproeien in huis tegen te gaan, bespreken we onderaan dit artikel met 10 handige tips.

Gedragsproblemen die plassen of sproeien in huis veroorzaken

Als het plassen of sproeien in huis geen medische oorzaak heeft, hebben we het over een gedragsprobleem bij de kat. Dit kan komen door een ingrijpende verandering, zoals een nieuw gezinslid of een verhuizing. Het kan echter ook voorkomen uit angst, onvrede of omdat je gewoonweg het “verkeerde” kattengrind gebruikt.

Onze eigen ervaring met een sproeiende kater is, dat je gewoon zoveel mogelijk dingen moet uitproberen, om erachter te komen wat voor jouw katje het beste werkt. Volhouden is hierbij ontzettend belangrijk en vooral rustig blijven. Hoe vervelend het ook is dat jouw kat telkens in huis plast of sproeit, het is belangrijk om dit te relativeren. We hebben al eens een “plaskater” (een kater die niet kan plassen en hieraan kan overlijden) gehad en als onze lieve vriend in huis sproeit, denken we altijd maar: “gelukkig plast hij nog”.

De reden dat jouw kat in huis sproeit of plast kan verschillende oorzaken hebben, maar ook een combinatie zijn van meerdere dingen. Wellicht voelt de kat zich niet veilig, is de groep met katten te groot, zijn er te veel katers in huis, beschik je over onvoldoende kattenbakken, wil de kat bepaalde geuren verbloemen, is het langdurige sproeien overgegaan in een gewoonte, zijn er veranderingen in de tuin geweest waardoor zijn/haar favoriete buiten sproeiplek niet meer bestaat, gebruik je kattengrind met een geurtje, en ga zo maar door. Hieronder vind je 10 praktische tips, om het plassen of sproeien in huis te stoppen.

10 tips om het plassen en sproeien in huis te stoppen

Gelukkig zijn er heel veel dingen die je kunt proberen. Ook jou zal het lukken, om te ontdekken wat je kunt doen om het sproeien of plassen van jouw katje in huis te stoppen (of in ieder geval te verminderen). Dan kan ook jij weer met een gerust hart, mensen uitnodigen op bezoek.

Tip 1: Gebruik een anti plas spray
Spuit de plas- en/of sproeiplekken in met een anti plas spray. Je kunt dit middel ook gebruiken om beplaste en besproeide plekken mee schoon te maken. Er bestaan verschillende soorten sprays:

  • sprays om sproeien tegen te gaan, die je kunt gebruiken voor het inspuiten van meubels en tapijten
  • sprays die speciaal zijn gemaakt om de geur van katten urine weg te nemen, waarmee je plasplekken en je woning kunt reinigen

Tip 2: Laat nieuwe meubels eerst wennen aan de geur van het huis
Indien je nieuwe of tweedehands meubels hebt gekocht, is het belangrijk om deze eerst te laten wennen aan de geur van jouw woning. Zet ze bijvoorbeeld een weekje op een plek in huis neer, waar de kat zelf niet komt. Het kan zijn dat de vreemde geur jouw katje ertoe aanzet om te sproeien. Hiermee verklein je de kans dat jouw kat op de nieuwe meubels zal plassen. Je kunt dit moment meteen gebruiken, om de meubels in te spuiten met een anti katten urine spray. Dit geldt overigens ook voor tapijten en plaids.

Tip 3: Gebruik een anti plas mat
Gebruik bijvoorbeeld puppypads om urine op te vangen, door deze te leggen in een mandje of krabpaal. Voor grotere dingen, zoals meubels of een bed, kun je een anti plas overtrek aanschaffen. Je vindt deze onder andere bij winkels zoals Ikea of Zeeman. Ze worden normaal gesproken gebruikt voor kinderen die bedplassen.

Tip 4: Gebruik geen bleek meer en verander van schoonmaakmiddel
Gebruik je graag bleek voor het reinigen van de kattenbakken, dan kan het zijn dat deze geur juist aanzet tot plassen buiten de bak. Bleek vinden katten meestal erg lekker ruiken en je zou denken dat ze dan juist graag op de kattenbak gaan. Het kan echter ook averechts werken. Het is ook verstandig om eens van schoonmaakmiddel te veranderen, want wellicht dat jouw kat wel een hekel heeft aan een bepaalde geur. Kies bijvoorbeeld voor een speciale schoonmaakmiddelen voor de kattenbak.

Tip 5: Verwijder urine met azijn
Je wast stoffen items met kattenurine het beste uit met azijn. Ook andere plekken waar jouw katje plast, kun je met azijn schoonmaken. Doe bijvoorbeeld wat azijn in een plantenspuit en spuit hiermee de beplaste plekken in. Als je azijn niet zo lekker vindt ruiken, kies dan voor een speciale spray voor het schoonmaken van plasplekken. Deze sprays zijn speciaal gemaakt om kattenurine op te lossen en zorgen ervoor dat je woning weer heerlijk fris ruikt. Als een kat blijft sproeien of plassen op een bepaald mandje of dekentje, is het beter om dat item weg te gooien. Soms kan de textuur of achterblijvende geur, jouw kat aanzetten om te blijven plassen of sproeien.

Tip 6: Zet voldoende en verschillende soorten kattenbakken neer
Zorg voor voldoende schone kattenbakken en plaats deze ook op plekken waar jouw kat vaker plast of sproeit. Probeer verschillende soorten kattenbakken en plekken uit, om te kijken wat werkt voor jouw katje. Bij verschillende soorten kattenbakken, moet je denken aan: een kattenbak met de opening bovenin, een XL kattenbak, een buitenbak, een kattenbak zonder klep en meer.

Tip 7: Geef de kat die plast of sproeit een eigen bak
Als je meerdere katten in huis hebt, kies er dan voor om die kat een eigen kattenbak te geven. Koop bijvoorbeeld een kattenbak, inclusief een kattenluik met chiplezer.  Je kunt deze ook zelf maken. Maak een hokje voor jouw kat, waar je de kattenbak in zet. (Of gebruik een bestaande kast). Maak een opening, waar je het kattenluikje met chip in bevestigd. Stel de chiplezer vervolgens zo in, dat enkel de kat die in huis plast of sproeit, hier doorheen kan.

Tip 8: Gebruik kitten kattenbakjes op lastige plekken
Als je kat sproeit of plast op gekke plekken, zoals het aanrecht of de vensterbank, zet dan op deze plaatsen kleine kitten kattenbakjes weg.Het neemt het probleem weliswaar niet weg, maar maakt het wel een stuk makkelijker om schoon te maken. Je kunt deze kattenbakjes leeg laten of bedekken met een puppy pad.

Tip 9: Probeer verschillende soorten kattengrit uitSommige katten hebben een hekel aan een bepaald soort kattengrit, vanwege een bepaalde geur of structuur. Probeer verschillende soorten uit, zoals geurloos kattengrit, houtkorrels, houtpulp of extra licht kattengrit. Maak de kattenbak regelmatig schoon, want katten houden van een schone bak.

Tip 10: Gebruik Feliway om stress te verminderen 
Feliway is een middel, dat je gebruikt om stress bij katten te verminderen. Mensen ruiken de geur niet, maar voor veel katten heeft Feliway een rustgevend effect. Je plaats Feliway gewoon in het stopcontact. Je kunt ook andere dingen gebruiken die rustgevend werken, zoals Bach druppels of valeriaan. Katten laten het lang niet altijd merken dat ze stress hebben en het is zeker de moeite waard om te proberen.

Een plaskater

Dit artikel gaat natuurlijk over plassen in huis, maar plast een kater niet meer, onthou dan dat dit altijd een spoedgeval is. Een kater die niet kan plassen, herken je vaak aan het gedrag dat hij vertoont. De kater is meestal onrustig, gaat telkens naar de kattenbak, likt aan zijn penis en kan brommen of blazen. Een verstopte plasbuis komt vrij vaak voor bij katers en het is van cruciaal belang om hier op tijd bij te zijn. Vermoed je een verstopte plasbuis? Bel dan onmiddellijk naar de dierenarts, ook al is het midden in de nacht.
Een kater die niet kan plassen; is altijd een spoedgeval

Articles You Might Like

Share This Article