123dier.nl

Hoefverzorging, Rotstraal en Witte Lijn Ziekte bij paarden, pony’s en ezels en wat je hier (zelf) aan kunt doen

Hoefverzorging is een belangrijk onderdeel, om op de juiste manier zorg te dragen voor jouw paard, pony of ezel. Het verzorgen van de hoeven is iets dat dagelijks nodig is en het is erg belangrijk om de hoeven van jouw lieveling, in een goede conditie te houden.

In dit artikel leggen we uit wat hoefverzorging is, hoe je dit precies doet, wat de aandoeningen Rotstraal en Witte Lijn Ziekte zijn en wat je hier (zelf) tegen kunt doen.

Wat is hoefverzorging?

Voordat we ingaan op de verzorging van de hoeven, is het belangrijk om te begrijpen wat hoeven zijn. Hoeven bevinden zich aan het uiteinde van de voet en bestaan uit hoorn. Dit is hetzelfde materiaal waarvan onze nagels zijn gemaakt, maar ook bijvoorbeeld de snavels van vogels. Hoeven bestaan voornamelijk uit keratine; een onoplosbaar soort eiwit. Je kunt hoeven dan ook zien als een soort grote nagels, die de voeten van het paard beschermen.

Niet alleen paarden hebben hoeven, ook pony’s, ezels, runderen, antilopen en zelfs neushoorns vallen onder de categorie hoefdieren. Hoefdieren worden verdeeld in twee categorieën: evenhoevigen en onevenhoevigen. Het grote verschil zit hem in de ontwikkeling van de tenen. Bij evenhoevigen zijn de derde en vierde teen sterk ontwikkeld en bij onevenhoevigen enkel de derde. Paarden, pony’s en ezels vallen onder de laatste categorie. Zij beschikken over een oneven aantal tenen, waarbij de middelste teen zich heeft ontwikkeld tot hoef. Aangezien hoeven ontzettend belangrijk zijn voor deze dieren, is de verzorging ervan minstens even belangrijk.

Hoefverzorging omvat alles dat te maken heeft, met het verzorgen van de hoeven. Van de dagelijkse verzorging tot handelingen die worden gedaan door een hoefsmid. In dit artikel hebben we het over de dagelijkse verzorging van de hoeven, omdat de werkzaamheden die een hoefsmid uitvoert kennis en ervaring vereisen. Het slaan van hoefijzers is bijvoorbeeld een precies karweitje, omdat je een dier veel pijn kan doen als de hoefijzers verkeerd worden geslagen. Het verkeerd bevestigen van hoefijzers kan zelfs kreupelheid veroorzaken en is zelfs een van de meest voorkomende oorzaken van kreupelheid bij paarden. Het is erg belangrijk dat de hoefijzers de juiste balans van het dier behouden en ook het aanbrengen van een te klein hoefijzer kan ernstige gevolgen hebben voor het dier.

Onder de dagelijkse hoefverzorging verstaan we onder meer: het uitkrabben van de hoeven en het inspecteren ervan. Hoeveel hoefverzorging een dier nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren. Erfelijkheid, voeding, een schone stal en de hoeveelheid beweging spelen hierbij een rol. Het kan ook voorkomen dat een aandoening of ziekte ervoor zorgt, dat een dier extra hoefverzorging nodig heeft, denk aan rotstraal of witte lijn ziekte.

Hoe hoeven verzorgen?

Om de hoeven van jouw paard, pony of ezel te verzorgen, is het belangrijk dat het dier voldoende beweging heeft. Dit is noodzakelijk om de hoeven gezond te houden. Daarnaast is een schone stal met een droge ondergrond, essentieel voor de gezondheid van de hoeven. Uiteraard mag het dier best een tijdje lopen op een nat weiland en dit is zelfs goed voor de hoeven. Als ze echter te vaak of altijd op een natte en/of vieze ondergrond staan, kunnen de hoeven gaan rotten.

Om de hoeven van een paard goed te verzorgen, is het belangrijk om deze dagelijks uit te krabben. Doe dit voorzichtig en niet te ruw. Je wil tenslotte geen hoorn van de hoef verwijderen, maar enkel vuiligheid, zoals bijvoorbeeld steentjes. Als je de hoef regelmatig te ruw uitkrabt, zal deze steeds gevoeliger worden en op den duur zal het dier hier last van krijgen. Gezonde hoeven hoef je niet in te vetten. Dit droogt de hoeven zelfs uit en het is beter om dit niet te doen, zodat de vochtbalans in stand wordt gehouden. Wat je wel kunt doen, is de hoeven af en toe preventief behandelen met Hoof Hygiene Liquid. Een middel dat verschillende hoefaandoeningen zoals rotstraal en witte lijn ziekte bij paarden, pony’s en ezels helpt te voorkomen.

Hoefaandoeningen

Hoeven zijn essentieel voor paarden, pony’s en ezels, omdat ze fundamenteel zijn voor het dier om te bewegen. Hoeven zien er op het eerste oog uit als één deel, maar bestaan echter uit veel verschillende onderdelen, waaronder de straal, hoeflederhuid, opperhuid en meer. Het is een complex lichaamsdeel, dat de nodige verzorging vereist. Het is dan ook zeer belangrijk om de hoeven van jouw dier goed in de gaten te houden, problemen te voorkomen en zo snel mogelijk op te sporen. Inspecteer daarom iedere dag de hoeven van het dier en kijk of je verschillen ziet of bijzonderheden. Dit is overigens niet altijd mogelijk, als het dier hoefijzers heeft. Als je denkt dat jouw paard, pony of ezel ergens last van heeft, is het verstandig om een dieren- of vee arts te raadplegen. Een hoefdier dat last heeft van een bepaalde hoef, zal deze gaan ontlasten. Hierdoor komt er meer druk op de andere voeten te staan, ontstaat er een vicieuze cirkel en de problemen zullen alsmaar verergeren.

Rotstraal bij paarden, pony’s en ezels

Een van de meest voorkomende hoefaandoeningen is rotstraal, ook wel hoefrot genoemd. De straal is het kussen onder de voet van het dier en het meest zachte gedeelte. Het zorgt ook voor de veerkracht van de hoef. Het is als het ware een soort schokdemper en een belangrijk onderdeel van het hoefmechanisme. Met name een vieze stal kan rotstraal veroorzaken. De ammoniak uit de urine tast het hoorn aan en lost dit als het ware op. Hierdoor wordt ook de straal van de hoef aangetast en dit gedeelte van de hoef is erg vatbaar voor bacteriën en schimmels. Er zijn echter ook andere oorzaken, die rotstraal kunnen veroorzaken.

Rotstraal is een ontsteking en veelal te herkennen aan een vervelende geur. Hoewel veel paardenliefhebbers denken dat rotstraal geen kwaad kan, is het tegenovergestelde waar. Rotstraal is erg pijnlijk voor een hoefdier. Als het niet wordt behandeld, kan rotstraal zorgen voor erge problemen, zoals kreupelheid die ineens ontstaat.

Oorzaken rotstraal:

 • te weinig beweging
 • staan in mest en urine
 • langdurig staan op een vochtige ondergrond
 • geen dagelijkse hoefverzorging
 • niet voldoende voedingsstoffen
 • bepaalde hoefvormen

Sommige hoeven zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van deze aandoening dan anderen, zoals bijvoorbeeld nauwe hoeven. Ontzettend veel paarden, pony’s en ezels krijgen te maken met rotstraal en het is erg belangrijk om dit tijdig te behandelen. Het goede nieuws is dat rotstraal over het algemeen goed te behandelen is, mits het tijdig wordt opgemerkt. Des te belangrijker dus, om de hoeven van een dier goed te verzorgen en in de gaten te houden. Als jouw dier reageert op het uitkrabben van de hoeven, kan dat een teken zijn dat de straal (of een ander deel van de hoef) is aangetast en er iets niet in orde is. Onderin dit artikel gaan we in op een middel, dat rotstraal kan voorkomen en behandelen.

Witte lijn ziekte bij paarden, pony’s en ezels

Witte lijn ziekte, ook wel “white line disease” of “seedy toe” genoemd, is een schimmelinfectie aan de hoef. De aandoening tast de witte lijn aan van de hoef. De witte lijn kun je zien en het is een gelige lijn die parallel loopt aan de buitenste rand van de hoef. Dit gedeelte verbindt de hoefwand met de zool en als het dier aan de ziekte lijdt wordt dit afgebroken. Het is belangrijk om de witte lijn ziekte vroegtijdig te ontdekken en zo snel mogelijk te behandelen. De dieren die aan deze ziekte leiden vertonen in het begin geen klachten, waardoor dit nog wel eens lastig is. Als de ziekte niet wordt behandeld, kan een paard, pony of ezel kreupel worden, als het dier door het hoefbeen zakt. Je kunt de witte lijn ziekte herkennen, aan de witte lijn zelf. Deze verandert van kleur en gaat van wit/geel naar donker grijs of zwart. De witte lijn is enkel te zien, bij een hoef zonder hoeffijzer. Verwar de witte lijn ziekte echter niet met het hoefwand scheidingssyndroom; een aandoening die erfelijk bepaald is.

De witte lijn ziekte kan één of meerdere hoeven aantasten en bij ieder paard of pony voorkomen, ongeacht ras en leeftijd. De ziekte komt ook veel voor bij ezels en vaak wordt eerst het toongedeelte van de hoef aangetast. Waardoor deze ziekte ontstaat is nog onduidelijk, wel lijken natte gebieden een rol te spelen in het ontwikkelen van de aandoening. Wat ze wel weten is dat de schimmel als het ware de hoornwand wegvreet. Een paard, pony of ezel kan de ziekte ontwikkelen, ook als het dier altijd in een schone stal staat. Het is erg belangrijk om (indien mogelijk) de hoeven van het dier iedere dag te controleren. Verwijder vastzittende steentjes dagelijks en bekijk of het hoorn afwijkingen vertoont. Als het dier ijzers heeft, kan de ziekte eventueel worden ontdekt door met een hamer voorzichtig tegen de zijkant van de hoef te tikken en te luisteren of het een hol geluid oplevert. Helaas hoor je dit pas, in een vergevorderd stadium van de ziekte. Hou er rekening mee, dat de witte lijn ziekte niet zo bekend is als rotstraal en niet alle hoefsmeden en dierenartsen ervan af weten.

Wat je (zelf) kunt doen tegen rotstraal en witte lijn ziekte – Hoof Hygiene Liquid

Het gebruik van Hoof Hygiene Liquid, kan rotstraal en witte lijn ziekte helpen te voorkomen en behandelen. Het middel biedt een unieke oplossing om rotstraal en de witte lijn ziekte te behandelen. Hoof Hygiene Liquid koop je in een handige flacon, waarbij je het bovenste gedeelte (de spuitmond) in de groeven van de hoef plaatst. Zo kun je het middel aanbrengen, zonder dat het dier hier last van heeft. Het is belangrijk om Hoof Hygiene Liquid aan te brengen op een droge hoef, voor een optimale werking. Je kunt het product ook preventief gebruiken, om rotstraal en witte lijn ziekte helpen te voorkomen.

Zo gebruik je Hoof Hygiene Liquid:

 1. Zorg ervoor dat de hoef schoon is en verwijder al het vuil voorzichtig uit de straal
 2. Breng de vloeistof aan op de straal, met de handige spuitmond
 3. Verdun het middel niet en behandel alle aangetaste delen van de straal (en huid)
 4. Je hoeft het product niet te laten drogen
 5. Herhaal de behandeling na 5 dagen

Bewaar Hoof Hygiene Liquid op een droge plaats en vrij van vorst. Het product hecht goed en werkt op basis van de volgende actieve bestanddelen: chelated mineralen (koper en zink), aloë Vera extract, bindmiddel en alcohol. Het middel is vrij van dopingstoffen. Hoof Hygiene Liquid optimaliseert de conditie van zowel de straal, als de witte lijn. Belangrijk: Twijfel je over de hoeven van je paard, pony of ezel? Vraag dan altijd advies aan jouw dieren- of vee arts! Zij kunnen eventueel een diagnose stellen en middelen voorschrijven die niet vrij te verkrijgen zijn, zoals middelen op basis van antibiotica.

Articles You Might Like

Share This Article