Knaagdieren

Wat zijn de voordelen en kenmerken van een knaagdier?

wat zijn de voordelen en kenmerken van een knaagdier

In Nederland hebben circa 4 miljoen huishoudens huisdieren. De meeste huishoudens hebben een hond of een kat. Toch zijn ook knaagdieren geliefde huisdieren. Voorbeelden van knaagdieren zijn konijnen, cavia’s, hamsters, muizen en fretten. Het hebben van muizen wordt tegenwoordig steeds populairder. De konijnen, cavia’s en hamsters zijn al lange tijd gewenste huisdieren. Officieel gezien behoort een konijn niet tot de knaagdieren, omdat zij onder ‘haasachtige’ vallen maar ze hebben veel overeenkomsten met knaagdieren waardoor we deze diersoort wel meenemen. In dit artikel zetten we alle voordelen van het hebben van een knaagdier als huisdier op een rij!

Kooi - Hamsterkooi - Knaagdierkooi - Knaagdierverblijf - Caviakooi BRUIN - Fretkooi - Muiskooi - Knaagdier verblijf - Helemaal met inrichting inbegrepen

Voordelen

Het eerste voordeel is onlosmakelijk verbonden aan de factor ‘tijd’. Een knaagdier heeft, in vergelijking met andere huisdieren, relatief weinig tijd en aandacht nodig. Na reptielen is deze groep zelfs het diersoort dat de minste aandacht nodig heeft van alle huisdieren.
Echter is er wel een verschil in de inspanningen in het verzorgen per knaagdier. De verzorging van een fret vraagt meer tijd dan bijvoorbeeld het verzorgen van een cavia. 

Voor de verzorging is het wel belangrijk dat er dagelijks tijd wordt uitgetrokken om het diertje vers eten en drinken te geven. Daarnaast moet de kooi ook schoongemaakt worden. Per dier is het advies over hoe vaak het hok schoongemaakt moet worden verschillend maar dit komt neer op zeker minimaal één keer per week.

Een overeenkomst tussen de knaagdieren is dat zij over het algemeen allemaal dezelfde soort leefruimte nodig hebben. In verschillende soorten kooien kunnen zowel een konijn als een cavia leven.

Een bijkomend voordeel is de aantrekkingskracht die knaagdieren hebben. Op zowel volwassenen als kinderen werkt deze aantrekkingskracht. Dit komt door hun knuffelbare uiterlijk. Tevens is het gedrag van knaagdieren interessant. Vrijwel alle knaagdieren kunnen tam worden, waardoor je echt contact kan maken met het dier. Dit zorgt direct voor een band tussen mens en dier.

Ook een voordeel van bijvoorbeeld ratten en cavia’s is dat deze dieren het niet erg vinden om opgepakt te worden. Als je een knaagdier voor een kind aanschaft dan zijn dit de ideale dieren daarvoor. Deze dieren worden graag geaaid en vinden de aandacht die zij ontvangen helemaal niet erg.

Welk soort knaagdier past bij mij?

Zoals eerder gezegd zijn er verschillende soorten knaagdieren. Je hebt hier veel keuze in. Daarom zetten wij een aantal knaagdieren met hun kenmerken op een rijtje voor je.

Laten we beginnen bij het knaagdier wat officieel gezien geen knaagdier is; een konijn. Konijnen houden ervan om aandacht te krijgen van hun baasje. Echter betekent aandacht krijgt niet het optillen van een konijn. Dit vinden zij minder prettig en dat komt doordat konijnen prooidieren zijn. Een konijn wordt dus door een roofdier achterna gezeten om opgegeten te worden. Twee konijnen kunnen absoluut samen gehouden worden. Ze gaan dan vaak samen rondrennen en bij elkaar liggen.

Een cavia is een knaagdier die vaak gehouden wordt als huisdier. Cavia’s zijn hele gezellige en zachtaardige diertjes. Het baasje kan met een cavia dan ook een zeer hechte band opbouwen.

Kenmerkend aan een cavia is dat het een groepsdier is. Dit betekent dat een cavia heel gelukkig is als hij met een andere cavia samen gehouden wordt. Een ander kenmerk van een cavia is dat zij ook gezien worden als prooidieren. Hierdoor is het advies om de cavia altijd van de voor- of zijkant te benaderen. Ondanks dat een cavia als prooidier gezien wordt, vinden zij het niet erg als zij lief benaderd worden om opgepakt te worden.

Ook nog iets om rekening mee te houden indien je een cavia koopt is de plek waar je het hok neerzet. De cavia houdt niet van tocht en vocht. Hierdoor is het belangrijk om de cavia op een droge en tochtvrije plek te zetten. Tevens is het advies om het hok met één kant tegen een muur aan te zetten.

Naast een konijn en een cavia is een hamster ook een geliefd huisdier. Een hamster wordt gekenmerkt door de bolle wangetjes en korte pootjes. Tevens is een kenmerk van de hamster dat het echte nachtdieren zijn. Hierdoor zijn ze vooral in de nacht en in de schemering actief. Over het algemeen pakken hamsters overdag hun rust en waarderen zij het niet als zij dan gestoord worden. Hamsters bijten niet vaak maar kunnen dit wel doen als zij overdag gewekt worden.

Indien je twijfelt over de aanschaf van een hamster wordt geadviseerd om één hamster te nemen. Hamsters vinden het niet fijn om hun ruimte te delen met een ander.

Tot slot wordt de muis ook steeds vaker als huisdier genomen. Muizen zijn sociale dieren. Dit zorgt ervoor dat zij met minimaal twee bij elkaar gehouden moeten worden. Het advies is om of twee mannetjes of twee vrouwtjes samen te nemen. Indien je een mannetje en een vrouwtje neemt dan is de kans groot dat er snel nakomelingen volgen, omdat muizen zich snel voortplanten.

Een muis is snel tam te maken en kan gewend raken aan het oppakken door zijn baasje. Zolang het baasje de muis oppakt, wordt die niet als erg gezien. De muis herkent zijn baas aan de geur en stem. Tevens vinden muizen het lekker als ze worden geaaid over de rug en tussen de oortjes met de vingertoppen.

Een laatste advies voor het hebben van een muis als huisdier is om ze niet los te laten lopen in huis. Muizen kunnen makkelijk ontsnappen. Vervolgens zijn ze moeilijk te vinden door hun snelheid en kleine formaat. Dit kan ze ook op lastig te bereiken plekken brengen. En ze houden van knagen dus indien de muizen in huis losgelaten worden, is de kans zeer aanwezig dat kabels en leidingen kapot gaan.