Vogels

Waarom zou je een vogel als huisdier willen hebben?

Vogel Als Huisdier Nemen

Zit je te twijfelen over het nemen van een huisdier? Is het nemen van een vogel een optie? In dit artikel kom je erachter wat de voordelen zijn van het hebben van een vogel. Tevens kom je erachter welke vogels je het beste als huisdier kan hebben.

Voordelen van een vogel als huisdier

De eerste gedachte die je hebt als je gaat nadenken over het nemen van een huisdier is de verzorging. Hoeveel aandacht heeft het beestje nodig? Dit is direct het eerste voordeel. Vogels zijn de beste huisdieren voor mensen die te weinig tijd hebben om een hond of kat in huis te nemen.

Daarnaast is het hebben van een vogel financieel interessanter dan een ander huisdier. Vogels eten kleinere hoeveelheden dan bijvoorbeeld een hond of een kat. Na een berekening komen de gemiddelde vaste maandelijkse kosten voor een vogel op € 8,-.

Tevens heeft een vogel geen frisse lucht nodig of moeten zij naar buiten om hun behoefte te doen. Dit scheelt veel wandel uurtjes of ervoor zorgen dat een kat altijd de weg naar huis weet te vinden.

Tot slot zijn vogels ook dieren die zichzelf schoonmaken. Hierdoor hoef jij je niet uit te sloven om het dier schoon te houden. De vogel gebruikt veel van zijn tijd om de vleugels te poetsen.

Vogelspeelgoed - Vogelbadje met Douche - Elektrische Wastafel - Blauw

Welke vogels kan je het beste als huisdier nemen?

Er bestaan natuurlijk vele soorten vogels maar we hebben voor jullie een top 3 gemaakt van de beste vogels die je als huisdier kan hebben.

Om te beginnen starten we met een parkiet. De gewone parkiet is een tamme vogel. Deze vogel is oorspronkelijk afkomstig uit Australië en is overal ter wereld in trek als het gaat om een vogel als huisdier te hebben. Een parkiet is een onder andere door zijn formaat een geschikt huisdier. Een kernmerk van een parkiet is dat ze vol temperament kunnen zitten. Maar ze kunnen heel vriendelijk worden door middel van een training. Tevens kan een parkiet de woorden van een mens herhalen. Hierdoor kan je het gevoel hebben dat er tegen je gepraat wordt door een vogel.

Daarnaast is de kaketoe ook een van de beste vogels die je als huisdier kan hebben. De kaketoe staat bekend als een sociaal dier. Deze vogel wordt gelukkig van interactie met mensen. Hierdoor is dit een vogel die wel meer aandacht nodig heeft dan de gemiddelde vogel. Zonder aandacht van mensen kan een kaketoe depressief worden wat kan leiden tot het ontwikkelen van slechte gewoontes. Dit dier wordt ook gekenmerkt door de hoge mate van intelligentie. Deze intelligentie draagt bij aan het ontwikkelen van een gevoel voor humor dat overeenkomst met dat van kinderen. Belangrijk om van een kaketoe te weten is dat het over het algemeen een wilde vogel is. Dit betekent dat het niet mogelijk is om een volwassen kaketoe te adopteren.

De laatste vogel die we kunnen aanraden is direct een hele bekende; de papegaai. Papegaaien werden een aantal jaar geleden tot een van de favoriete huisdieren verkozen wereldwijd. Ook deze vogel heeft een sterke persoonlijkheid en is intelligent. Door deze intelligentie herkennen ze hun voorkeuren en antipathieën. Daarnaast is de papegaai ook een vogelsoort die meer aandacht nodig heeft dan gemiddeld. Het is voor een papegaai belangrijk om liefde en aandacht te ontvangen. De papegaai staat ook bekend om het feit dat zij continu willen spelen en activiteiten uit te voeren, wat weer een bijdrage levert aan het ontwikkelen van hun intelligentie.

Samenvattend is het dus afhankelijk van jouw eigen schema, routine en situatie waarin je leeft om te beslissen welke soort vogel het beste bij jou aansluit.

Welke spullen heb je nodig als je een vogel als huisdier neemt?

Als je de beslissing hebt gemaakt om een vogel als huisdier te nemen, dienen er ook een aantal spullen aangeschaft te worden. Allereerst is het belangrijk dat er een kooi aanwezig is waar de vogel in kan leven. Deze kooi moet groot genoeg zijn, zodat de vogel voldoende bewegingsruimte heeft. Vervolgens is het van belang dat deze kooi gevuld is met bijvoorbeeld zitstokken en voeding.

Op de bodem van een kooi kan je kiezen uit schelpenzand, maïskorrels of beukensnippers. Een nadeel van het schelpenzand is dat het flink kan stuiven dus denk goed na over wat er allemaal naast de kooi staat. Het is van belang dat de bodembedekking in ieder geval goed en fris is. Dit dient dus regelmatig verschoond te worden.

Zoals eerder gezegd is een vogel vaak intelligent en wil zij zichzelf ontwikkelen. Hierdoor is het belangrijk dat je voor voldoende speelgoed zorgt. Het is afhankelijk van het soort vogel welk speelgoed geadviseerd wordt. Bijvoorbeeld een schommel is zeer geschikt voor een parkiet. Een belangrijk advies is om geen spiegel in de kooi op te hangen. De vogel denkt dat er dan een andere vogel in de kooi zit terwijl die zichzelf ziet. Dit kan op de langere termijn vervelend gedrag veroorzaken.

Tevens is een vogelkooi geen vogelkooi als er geen zitstokken in zitten. Zorg er dus voor dat deze aangeschaft worden en in de kooi aanwezig zijn.

Tot slot heeft een vogel natuurlijk eten en drinken nodig. Om dit te realiseren dienen er zowel een drink- als een voerbakje aanwezig te zijn in de kooi.