Vissen

Tips bij de aanschaf van vissen

tips bij de aanschaf van vissen

Vissen lijken makkelijke huisdieren om te nemen. Je hoeft ze geen persoonlijke aandacht te geven en ze vragen ook niet om dagelijkse verzorging. Toch moet je niet te makkelijk denken over de aanschaf van vissen. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je daadwerkelijk vissen wil kopen.

Wil je echt een aquarium beginnen? Dan dien je geduld te hebben. Pas 2 weken nadat je een aquarium ingericht hebt, kan je de eerste vissen erin plaatsen. In een aquarium is het van belang dat er een goede balans ontstaat tussen bacteriën en mineralen in het water en planten hebben enige tijd nodig om aan te slaan. Dit is gelijk de periode waarin je kan controleren of de verlichting op vaste tijden aanstaat, of het filter werkt en of het water de juiste temperatuur aanhoudt.

Het is natuurlijk ook gewoon mogelijk dat je een aantal vissen in een vissenkom wil hebben en daarvoor op zoek gaat naar vissen. In dit artikel geven we in ieder geval een aantal tips voor de aanschaf van vissen en waar je dan rekening mee dient te houden.

Placemat voerbak - Placemat hond - Placemat kat - Twee visjes in een aquarium - 60x40 cm

Vissen kopen

Als je vissen gaat kopen dan heb je de keuze uit veel verschillende soorten. De ene soort vis houd je buiten in een vijver en de andere soort vis houd je juist binnen in een vissenkom of een aquarium. Daarnaast is het water soort ook een belangrijke factor. Sommige vissen kunnen in normaal water leven maar er zijn ook vissoorten die speciaal water nodig hebben om in te kunnen leven.

Als je vissen wil kopen, zorg er dan voor dat je dit bij een betrouwbaar adres doet. Hierdoor kan je altijd terugvallen op de winkel waar je de vissen hebt gekocht.

Kom, aquarium of vijver

Bij het kopen van vissen dien je ook rekening te houden met de huisvesting van de vis. Wil je een vissenkom, een aquarium of heb je een vijver?

Als je meerdere soorten vissen in huis wil houden dan kan je het beste kiezen voor een aquarium, omdat hier meer ruimte is dan in een vissenkom. In principe is het houden van meerdere vissoorten in één ruimte geen probleem maar informeer dit vooraf wel goed. Er zijn namelijk een aantal soorten die niet bij elkaar kunnen, omdat vissen elkaar kunnen opeten.

Daarnaast vraag het onderhoud van een aquarium of een vijver meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Voor vissen is het belangrijk om schoonwater te hebben. Hiervoor is een filter nodig. Voor zuurstof in het water zijn waterplanten onmisbaar. Ook voor vissen is beweging belangrijk. Vissen houden ook van zwemmen dus zij hebben voldoende beweegruimte nodig.

Als je een aquarium hebt met gewone goudvissen dan moet dit aquarium minimaal één meter breed zijn. Zelfs dan zal een goudvis nog niet tot zijn normale grootte groeien. Indien dit wel je wens is dan zal je over een groter aquarium moeten beschikken.

Verzorging

Bij de aanschaf van een of meerdere vissoorten is het ook belangrijk dat je jezelf goed laat informeren met betrekking tot de verzorging hiervan. Zowel op het gebied van voeding als op het gebied van goed schoon water. Het water moet goed schoon zijn en blijven. Daarnaast is het van belang dat het water regelmatig gecontroleerd wordt op de temperatuur en de pH-waarde. Tevens is het belangrijk dat het water over voldoende zuurstof beschikt. Met behulp van een speciale test die te koop is kan je het water op deze waardes controleren.

Daarnaast is het mogelijk dat een vis ziek wordt. Het is van groot belang dat je dit op tijd doorhebt en op tijd ervoor zorgt dat de vis zich niet langer in dezelfde ruimte bevindt als de overige vissen. Dit komt doordat een vis zijn ziekte door het water kan verspreiden naar andere vissen. Indien je er te laat achter komt dat een vis ziek is dan is de kans groot dat de andere vissen ook ziek worden. Daarnaast geldt bij vissen natuurlijk ook wat bij mensen geldt; hoe eerder je erbij bent, hoe beter de behandeling kan zijn.

Voor jouw vissen is het belangrijk om het juiste voer aan te schaffen. Zo heeft bijna iedere vissoort hun eigen voer, onder andere in de vorm van handige vijversticks. Belangrijk bij het voeren van de vissen is dat je niet te veel voer geeft. Dit is zowel slecht voor de kwaliteit voor het water als voor de vissen zelf.

Aandacht

Een absoluut voordeel van vissen als huisdier is natuurlijk dat je ze goed alleen kan laten. Als je aan de verzorging van vissen denkt dan ben je eigenlijk alleen tijd kwijt aan het schoonmaken van het aquarium, de vissenkom of de vijver en het voeren van de vissen. Dagelijks dien je ze eten te geven.

Mocht je een paar dagen weggaan dan is het bij veel vissoorten geen probleem als je ze die dagen niet voert. Echter is het wel een probleem als je voor een langere tijd weggaat. Dan is het belangrijk dat de vissen gewoon verzorgd worden. Als je een vriend of een buurvrouw vraagt voor de verzorging van je vissen dan is het handig als je van te voren deze persoon inlicht over de hoeveelheid voer die de vissen nodig hebben.

Veiligheid

Ten slotte is het natuurlijk belangrijk dat jouw vissen zich veilig voelen in de omgeving waar zij leven. Voor vissen zijn er verschillende andere soorten dieren die voor gevaar kunnen zorgen, zoals katten en vogels. Deze dieren kunnen jouw vissen als een prooi zien en kunnen je hele vijver leeg eten. Echter is er tegen de vogels niet heel veel te doen. Er kan een net gespannen worden over de vijver alleen is dat niet heel mooi. Deze keuze ligt dus bij jou of je voor veiligheid of voor het oog gaat.

Mocht je een kat in huis hebben en je wil daarbij ook nog een aquarium of een vissenkom aanschaffen dan is het aan te raden dat het aquarium hoog staat en dat de deksel niet open te krijgen is door de kat.