Paarden

Hoe ziet de beste leefruimte voor een paard eruit?

hoe ziet de beste leefruimte voor een paard eruit

Een droom van ieder meisje is het hebben van je eigen paard! Paarden zijn ontzettend bijzondere en mooie dieren. Paarden zijn heel goed te trainen en hebben een groot empathisch vermogen. Het hebben van een eigen paard is redelijk prijzig en je zal hier ook de ruimte voor moeten hebben. Om te beginnen met de leefruimte van een paard. Er zijn meerdere factoren waarover nagedacht moet worden. Al deze dingen hebben we voor jou op een rijtje gezet!

Placemat voerbak - Placemat hond - Placemat kat - Paarden - Hooi - Dieren - 45x30 cm

In de wei

De meest gebruikte vorm om een paard te huisvesten is in de wei met beschutting tegen extreme weersomstandigheden, zoals een groepje bomen of een schuilstal. Je paard kan hier schuilen als er veel wind, regen of juist warme zonnestralen aanwezig zijn.

In principe kan elk paard dag en nacht in de wei worden gehouden. Het advies is wel om het stuk grond wat je hebt op te delen in twee verschillende stukken. Op het ene stuk kan je paard grazen. Tegelijkertijd kan op het andere stuk het gras weer groeien.

In een stal

Een stal is vaak een verblijf voor één paard. Als het goed is, biedt een stal een droge en schone ligplaats voor je paard. Daarbij heeft een goede stal voldoende ventilatie en licht. Verder is het van belang dat je paard in de stal altijd voldoende frisse lucht heeft. Daarbij is wel belangrijk dat je paard niet op de tocht staat.

Als je een groot paard hebt dan heb je een stal van minimaal 3,5 bij 3,5 meter nodig. Voor een pony kan de stal natuurlijk kleiner zijn.

Daarnaast gaat de voorkeur uit naar een open stal. Een open stal grenst aan een paddock. Hierdoor heeft je paard de keuze om binnen of buiten te zijn. Tegelijkertijd zorgt dit voor voldoende frisse lucht en bewegingsruimte. Het is natuurlijk geen nood als je alleen de beschikking hebt over een dichte stal. Zolang jouw paard aan de natuurlijke behoeften komt dan is het goed. Een tip voor als je een volledig dichte stal hebt; wellicht kan je de bovenkant van een wand vervangen door spijlen. Op deze manier heeft je paard afleiding en lekker frisse lucht.

Mest verwijderen

Als je paard in een stal staat dan is het van belang dat dagelijks de poep opgeruimd wordt. Mocht er een natte plek in de stal leggen, zorg er dan voor dat de bodem droog wordt door bijvoorbeeld extra stro neer te leggen.

Daarnaast is het belangrijk dat je wekelijks de hele stal leeg haalt. Vervolgens kan je de bodem van de stal weer bedekken met stro of houtkrullen. Je paard mag zich niet gaan bezeren als hij gaat liggen. Daarom is het belangrijk om de een dikke laag te hebben op de grond.

Paard voeren

Het scheelt je veel tijd en het is natuurlijk makkelijk als je je paard in één keer heel veel eten geeft. Echter begrijpen paarden niet dat zij dit voedsel dan over de hele dag moeten verspreiden. Hierdoor zullen zij het direct gaan opeten.

Voor jouw paard is het beter om steeds een klein beetje eten te geven, omdat paarden over een kleine maag beschikken. Voor een paard die weinig werk doet en in de wei staat, heeft hij genoeg aan gras. Mocht het gras opraken dan kan je het paard altijd extra voer geven in de vorm van hooi, brood of wortelen.

Indien je paard vaak bereden wordt en dus vaak in actie is dan heeft je paard dagelijks wel een paar kilo krachtvoer nodig. In dit geval is het alleen maar beter voor je paard als die voer lekker gevarieerd is.

Beweging

Zoals beweging voor ons als mens goed is, is dit ook het geval bij paarden. Voor elk paard is het van belang dat hij aan zijn dagelijkse beweging komt. Het weer speelt hierbij geen rol. Mocht je geen tijd hebben om elke dag je paard te rijden dan kan je het paard als vervanging een paar uur in de wei zetten. Op deze manier zorg je er ook voor dat je paard niet al zijn energie eruit gooit, wanneer jij juist een rustig ritje wil gaan maken.

Een paard blijft een dier

Tegenwoordig wordt er veel reclame gemaakt voor allerlei producten die je paard moet hebben om ervoor te zorgen dat je paard een goed leven heeft. Dit is eigenlijk gewoon een fabeltje. Het belangrijkste wat jouw paard nodig heeft is schone beschutting, frisse lucht, schoon water, voedsel en beweging. Meer dan dit hebben ze echt niet nodig. En als dit dan toch het geval is dan is dit toch wel de aandacht van zijn baasje.

Het is belangrijk om te beseffen dat een paard geen mens is. Als jij het koud hebt dan betekent dat niet automatisch dat jouw paard het ook koud heeft. Wil jij graag een extra sjaal om? Dat betekent niet dat jouw paard ook heel graag met een deken op zijn rug in de stal wil staan.